Utilizarea in viitor a antibioticelor in industria suina din Europa: cazul ileitei


Una din marile provocari cu care se confrunta sectorul suin o reprezinta scaderea consumului de antibiotice folosite in tratarea animalelor.

Noi, ca societate, cerem ca produsele animale pe care le consumăm să provină de la porci care s-au bucurat de condiții optime pe toată durata vieții. În prezent, îmbunătățirea calității vieții acestor animale implică scăderea utilizării antibioticelor, în special pentru a lupta împotriva apariției rezistenței la acestea, aceasta fiind una dintre principalele probleme globale de sănătate publică. Unele țări europene, precum Olanda și Danemarca, au început programe pentru reducerea utilizarii antibioticelor cu ani în urmă. Această tendință s-a concretizat în ultima lege adoptată de UE privind medicamentele veterinare (Regulamentul nr. 2019/6 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018), care va intra în vigoare în toate țările UE din 28 ianuarie 2022.

Toată această actiune s-a reflectat in creșterea utilizării vaccinurilor ca o alternativă la antibiotice, pentru a păstra sănătatea animalelor, limitând tratamentul cu antibiotice la acele cazuri în care prevenirea nu este posibilă.

Vaccinarea poate contribui la respectarea cerintei consumatorilor, garantând că porcii rămân sănătoși și că producția lor este încă rentabilă. Este o soluție durabilă pentru prevenirea și controlul bolilor intestinale, cum ar fi ileita.

Obiectivul împotriva acestei boli este dezvoltarea imunității înainte de apariția infecției, mai ales când măsurile obișnuite de biosecuritate nu sunt suficiente pentru a o controla, întrucât utilizarea preventivă a antibioticelor nu va fi permisă cu noua reglementare.

Ileita. Vaccinare vs. Antibiotice

Ileita este o boală intestinală infecțioasă cauzată de bacteria intracelulară Lawsonia intracellularis. Este una dintre cele mai frecvente boli ale porcilor, raspandita la nivel mondial și este prezentă chiar și în fermele cu cel mai înalt statut de sănătate, care nu au multe alte boli.

Aceasta provoacă pierderi economice importante datorită sporului în greutate redus, scaderii ratei de conversie, a furajelor și creșterii neuniforme a porcilor.

Tratamentul împotriva Lawsonia intracelllularis cu antibiotice poate afecta negativ bolile intestinale in general. In acest sens, vaccinarea împotriva ileitei permite reducerea, în multe cazuri, a utilizării globale a antibioticelor, păstrând sau chiar îmbunătățind indicatorii de producție și sănătatea porcilor.

Sondaj efectuat in randul profesionistilor din sectorul porcin

Pentru a cunoaste opinia fermierilor europeni si a veterinarilor in legatura cu ileita, vaccinarea si scaderea consumului de antibiotice am efectuat un sondaj, rezultatele acestuia putand fi observate in graficele ce urmeaza.

522 profesionisti europeni din sectorul suin (347 veterinari si 175 fermieri) au raspuns intrebarilor noastre. Am adunat cele mai interesante concluzii pentru Dumneavoastra:

  • Cand au nevoie de o informatie, 80% cer sprijinul colegilor, 55.87% cauta raspunsul in carti sau reviste si jurnale de specialitate, iar 48.86% cauta pe paginile web dezvoltate pentru sectorul suin.
  • 48% din ei sunt interesati in a obtine informatii privind preventia in aparitia bolilor, iar pentru 44% din ei informatiile privind impactul economic al bolii au fost considerate mai importante.
  • 74.84% dintre respondenti considera ca se va inregistra o scadere a consumului de antibiotice si doar 7% cred ca acesta va creste.
  • Motivele pentru care ei cred ca utilizarea antibioticelor va avea un trend descendent au legatura cu bunastarea animalelor, siguranta alimentara, restrictiile legislative (ca si cea impusa in Europa) si tendinta impusa de consumatorii de carne de porc pe piata.
  • 90% din ei cred ca scaderea consumului de antibiotice va schimba modul de crestere al porcilor si va creste costurile de productie. Sunt ingrijorati de impactul economic in acest sens.
  • Participantii la acest sondaj cred ca reducerea consumului de antibiotice va avea un impact omogen asupra tuturor bolilor, implicit asupra ileitei, meningitei (ambele sub aspecte de sanatate si economice).
  • In cazul ileitei, 45% dintre respondenti cred ca prevalenta bolii in tara lor depaseste 90%.
  • Cu toate restrictiile europene impuse in utilizarea medicamentelor de uz veterinar, mai mult de 35% dintre participantii la sondaj trateaza ileitele cu antibiotice in combinatie cu alte masuri de biosecuritate. Doar 19% utilizeaza vaccinarea pentru a preveni aparitia bolii.
  • 45% din respondenti nu sunt complet satisfacuti de rezultatele obtinute in urma efectuarii acestor tratamente.
  • Interesant de subliniat este ca 72% din ei ar prefera sa vaccineze animalele impotriva ileitei.

RO-POR-200900002