Diabetul la animalele de companie: cum recunoaștem semnele timpurii

Diabetul zaharat este din ce în ce mai frecvent la câini și pisici. Se estimează că afectează aproximativ una din 200 de pisici și unul din 300 de câini, diabetul fiind printre cele mai frecvente tulburări endocrine la animalele de companie. 

Diabetul zaharat la câini și pisici este provocat de lipsa insulinei. Când organismul animalului dumneavoastră de companie produce prea puțină insulină sau deloc sau dacă glucoza (zahărul) nu poate fi absorbită în mod corespunzător, aceasta se acumulează în sânge, în loc să fie utilizată ca sursă de energie. 

La câini, cea mai frecventă formă de diabet seamănă cu diabetul de tip 1 la om, în timp ce la pisici, cea mai frecventă formă de diabet seamănă cu tipul 2 la om, deși există și alte tipuri de diabet.iii Factorii de risc ai diabetului includ obezitatea (în special la pisici) și îmbătrânirea. Câinii sunt diagnosticați cel mai frecvent, când au vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani, iar majoritatea pisicilor, după vârsta de 6 ani. 

„La fel ca oamenii, câinii și pisicile pot face diabet. Dacă observați semne clinice precum setea excesivă și pierderea inexplicabilă în greutate, discutați cu medicul veterinar”, a declarat Dr. Linda Horspool, BVMS,  Dipl. ECVPT, MRCVS, director al diviziei globale de Marketing Științific din cadrul MSD Animal Health. „Animalul dumneavoastră de companie poate avea în continuare o viață fericită și sănătoasă, odată ce diabetul este gestionat.” 

Este esențial pentru membrii familiei să învețe cum să aibă grijă de animalele de companie cu diabet, iar primul pas este identificarea și diagnosticarea bolii. 

Semnele clinice care arată că un animal de companie ar putea avea diabet, pe care proprietarii le pot observa includ următoarele:iv 

  • Sete excesivă 
  • Urinare excesivă 
  • Apetit modificat – poate fi excesiv, dar animalele care nu se simt bine ar putea să nu vrea să mănânce 
  • Pierderea în greutate în ciuda apetitului crescut 
  • Ochi tulburi (la câini) 
  • Slăbiciune a membrelor posterioare (la pisici) 
  • Infecții cronice sau recurente (inclusiv infecții ale pielii și infecții urinare) 

Boala concomitentă, cum ar fi pancreatita la câini și bolile renale cronice la pisici, precum și vârsta înaintată pot face dificilă gestionarea acestei afecțiuni. Dacă diabetul nu este tratat, pot apărea complicații pe termen lung, precum cataracta la câini și slăbiciunea membrelor posterioare din cauza deteriorării nervilor, la pisici.iv 

„Vestea bună este că diabetul este gestionabil și, cu o monitorizare regulată, o rutină zilnică care include o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, precum și tratament cu insulină sub îngrijirea unui medic veterinar, riscul de complicații poate fi redus, iar animalele de companie cu diabet pot avea o viață mai lungă și mai sănătoasă ”, a spus Dr. Horspool. „Colaborați cu medicul veterinar pentru a găsi regimul și programul de exerciții fizice potrivite și insulina indicată pentru animalul dumneavoastră de companie.” 

„În calitate de medici veterinari și proprietari de animale de companie, știm că pisicile și câinii noștri sunt o parte importantă a familiilor noastre”, a spus Dr. Horspool. „Sănătatea și bunăstarea lor reprezintă prioritatea noastră și ne-am angajat să le oferim proprietarilor de animale de companie resurse pentru a-i îngriji în mod corespunzător pe membrii patrupezi ai familiei, în special pe cei care trăiesc cu afecțiuni cronice, precum diabetul.”  

Instrumente și resurse suplimentare pentru proprietarii animalelor de companie sunt disponibile aici: http://www.cat-dog-diabetes.com/  

iMattin M, O’Neill D, Church D, McGreevy PD, Thomson PC, Brodbelt D. Vet Rec. 2014;174:349.. 
iiO’Neill DG, Gostelow R, Orme C, Church DB, Niessen SJ, Verheyen K, Brodbelt DC. J Vet Intern Med. 2016;30:964-972. 
iiiGilor C, Niessen SJ, Furrow E, DiBartola SP. J Vet Intern Med. 2016;30:927-940. 
ivAsociația medicală veterinară americană. Diabetul la animale de companie. 2019. Disponibil pe www.avma.org