LAWSONIA INTRACELLULARIS


L. intracellularis este agentul patogen al enteropatiei
proliferative (EP), o boală infecţioasă prezentă în
aproape toate fermele de porci, numită în mod
obişnuit ileită.

Bacteria Lawsonia intracellularis este agentul cauzal al enteropatiei proliferative (EP), o boală infecțioasă intestinală denumită în mod obișnuit ileita porcului. Boala cauzează diaree, creștere redusă și, ocazional, moarte subită la porci in finisare. Bacteria L. intracellularis este prezentă în aproape toate fermele de porci, și astfel, EP este în prezent una dintre cele mai importante boli din punct de vedere economic în industria porcină la nivel mondial.

SE CARACTERIZEAZĂ PRIN:

Diaree

Creștere într-un
ritm încet

Moarte subită
la porcii în creştere
şi în perioada de finisare

PUNCTE CHEIE


Enteropatia proliferativă este o boală enterică care include multe sindroame diferite, toate cauzate de bacteria L. intracellularis, cum ar fi cel hemoragic sau acut, cronic și subclinic.


Enteropatia proliferativă poate atinge o prevalență de peste 90% în fermele de porcine din întreaga lume, având un impact semnificativ asupra performanței de creștere și cauzând pierderi financiare majore pentru producători.


Bacteria Lawsonia intracellularis afectează porcii în creștere și ingrasare, chiar și unele scroafe și scrofițe.

IMPACT

Enteropatia proliferativă este o boală cu un impact economic ridicat și care cauzează probleme pentru bunăstarea animalelor la porcine la nivel mondial, cu studii care estimează prevalența în cadrul efectivului de porcine între 15% și 100%, în funcție de testul de diagnosticare utilizat. Sondajele privind prevalența generală a ileitei în majoritatea regiunilor de creștere a porcilor au sugerat că peste 90% din fermele europene au un anumit nivel de infecție activă continuă cu bacteria L. intracellularis.

În Europa, a fost estimat un cost asociat cu EP de până la 5€ per porc. Astfel de pierderi economice se datorează în principal impactului negativ al EP asupra sporului mediu zilnic (SMZ), a ratei de conversie a furajului (RCF) și, uneori, a mortalității și a ratelor de sacrificare. SMZ redus și RCF crescute generează variații ale greutății porcilor, care, de obicei, măresc durata până la comercializare sau determină sacrificarea porcilor la greutăți mai mici decât cele optime, rezultând atât o pierdere de venit, cât și de profit.

  • Impactul raportat asupra SMZ și RCF din studiile de caz și cele experimentale la porcii de finisare este o reducere intrre 3 si 19% a SMZ și o creștere a RCF de 7%.
  • Pe baza unui sondaj efectuat în rândul medicilor veterinari pentru suine, valoarea pierderilor de productivitate și a costurilor crescute cu sănătatea animală la porcii la ingrasat afectați de EP este estimată la 4,65 USD per porc comercializat.
  • Pe baza rezultatelor obținute din studiile de caz și cele experimentale, valoarea pierderilor de productivitate cauzate de EP în faza de finisare variază de la 5,98 USD la 17,34 USD per porc comercializat.

IMPACT ECONOMIC MAJOR

În Europa, costul asociat EP este de



până la 5€ per porc

FORMA CLINICĂ

Semnele clinice majore descrise la porcii afectați de EP sunt diareea ușoară până la severă și pierderea în greutate. Cu toate acestea, au fost descrise mai multe manifestări clinice diferite ale EP, inclusiv hemoragice sau acute, cronice și subclinice. Cea mai comună forma a EP este cea subclinică, motiv pentru care bacteria L. intracellularis este denumită de obicei inamicul invizibil.

  • Forma ACUTĂ a EP se observă în mod obișnuit la porcii adulți cu vârsta de peste 16 săptămâni, de regulă scrofite de înlocuire sau vieri care au aproape vârsta necesară pentru livrare, și cauzează diaree cu sange și moarte subită.
  • EP CRONICĂ a fost caracterizată în mod tradițional prin pierderea poftei de mâncare, creșterea redusă în greutate, slabire/sindromul multisistemic al pierderilor în greutate post-înțărcare, diaree și moartea ocazională.
  • Forma SUBCLINICĂ a EP este cea care apare atunci când porcii se infectează și prezintă unele leziuni intestinale, dar fără diaree clară sau scădere în greutate. Chiar și în absența semnelor clinice, această formă de EP poate avea efecte negative semnificative asupra performanței și ar putea fi, în zilele noastre, cea mai răspândită.

La momentul necropsiei, leziunile grave asociate cu infecția cu bacteria L. intracellularis sunt limitate la tractul intestinal, care constau în cea mai mare parte în îngroșarea mucoasei intestinale a intestinului subțire și, uneori, a intestinului gros.

DIAGNOSTIC

Există o varietate de boli enterice care prezintă semne clinice similare diferitelor forme de EP. Deși leziunile intestinale brute oferă informații relevante, diagnosticarea EP implică luarea în considerare a patru factori importanți.

Diagnosticarea EP implică luarea în considerare a patru factori importanți:

1

Înregistrări ale performanței.

2

Semne clinice.

3

Evaluarea brută a leziunilor intestinale.

4

….Testarea în laborator.

  • Lawsonia intracellularis nu poate fi cultivată prin metode de rutină. Apoi, diagnosticarea animalelor vii se bazează de obicei pe teste serologice și/sau teste PCR.
  • Serologia pozitivă indică mai degrabă expunerea la infecție decât la boală. 
  • Rezultatele pozitive prin PCR în materiile fecale indică excreția bacteriilor și infecția activă. Cu toate acestea, prezența bacteriei L. intracellularis în materiile fecale nu au drept rezultat neapărat apariția unor boli.
  • Detectarea bacteriei L. intracellularis prin metode speciale de colorare sau PCR într-o secțiune de țesut intestinal afectat oferă un diagnostic concludent de EP.

CONTROL

Controlul eficient al EP poate fi obținut prin metode de tratament și prevenire. Prevenirea este un element cheie pentru a reduce la minimum pierderile asociate cu EP printr-un raport bun cost-beneficiu (rentabilitatea investiției). În plus, presiunile globale în creștere pentru a reduce sau elimina utilizarea de rutină a antibioticelor la animalele destinate consumului uman stimulează și mai mult instrumentele de prevenire pentru a controla în mod eficient EP.

Cele trei aspecte cheie pentru prevenirea EP:

CONTROLUL PREZENȚEI ROZĂTOARELOR,

deoarece rozătoarele (șoareci și șobolani) se pot infecta și pot fi purtători ai bacteriei L. intracellularis.

CURĂȚAREA și DEZINFECȚIA,

deoarece porcii se infectează în principal prin contactul cu materiile fecale.

BIOSECURITATE,

deoarece bacteria L. intracellularis persistă perioade mai lungi în mediu și pe instrumentele contaminate.

Cum poate ajuta vaccinarea împotriva bacteriei L. intracellularis?

  • Rată îmbunătățită a sporului în greutate și eficacitate a conversiei furajului.
  • Rate reduse de mortalitate și sacrificare.
  • Utilizare redusă a antibioticelor la efectivele afectate de EP.
  • Reducerea diareii și a leziunilor intestinale.
  • Excreție redusă a bacteriei L. intracellularis în materiile fecale.

Au fost încercate programe de eradicare pentru a reduce pierderile de producție cauzate de EP. Cu toate acestea, aproape toate aceste eradicări au eșuat în decurs de un an, EP reapărând în decursul a doi ani după implementarea programului.

CUM SĂ CONTRACARAȚI BOALA

FII MEREU INFORMAT

Dacă doriți să fiți la curent cu noutăți despre afecțiuni și despre produsele noastre, vă rugăm să vă înregistrați.

CURIOZITĂȚI

Enteropatia proliferativă a fost descrisă pentru prima dată la porci în anul 1931, dar abia în anul 1973 a fost identificată prezența bacteriilor în leziuni. Au mai trecut 22 de ani până când această bacterie a primit numele de L. intracellularis.

O gamă largă de specii de animale domestice și sălbatice se pot infecta cu bacteria L. intracellularis și unele dezvoltă, de asemenea, EP. Până în prezent, EP nu este considerată o boală zoonotică, întrucât bacteria L. intracellularis nu a fost niciodată identificată la oamenii care suferă de boli enterice.

Din cauza restricției privind utilizarea preventivă a medicamentelor antimicrobiene în Europa, EP poate fi observată mai devreme în producție, în ultima etapă de tineret a purceilor.

LECTURI RECOMANDATE

  • Bane DP, Neumann E, Gebhart, CJ, Gardner IA, Norby B. Porcine proliferative enteropathy: a case-control study in swine herds in the United States. J Swine Health Prod. 2001;9:155–158.
  • Chouet S, Prieto C, Mieli L, Veenhuizen MF, McOrist S. Some patterns of exposure to Lawsonia intracellularis infection on European pig farms. Veterinary Record. 2003;152:14–17.
  • Holtkamp DJ, Rotto H, Garcia R. The economic cost of major health challenges in large U.S. swine production systems. In: Proc. 38th AASV Meeting. Orlando, Florida. 2007:85-89.
  • Jacobson M, Fellström C, Jensen-Waern M. Porcine proliferative enteropathy: an important disease with questions remaining to be solved. Vet J. 2010;184:264-8.
  • Kroll J, Roof M, Hoffman L, Dickson J, Hank Harris D. Proliferative enteropathy: A global enteric disease of pigs caused by Lawsonia intracellularis. Anim Health Res Rev. 2005;6:173-97.
  • Vannucci FA, Gebhart CJ. Recent advances in understanding the pathogenesis of Lawsonia intracellularis Infections. Vet Pathol. 2014;51:465-77.

Descărcați materialele de prezentare


RO-NON-210600006