MYCOPLASMA HYOPNEUMONIAE (M.Hyo)


M. hyo provoacă pneumonia enzootică (PE), o boală respiratorie cronică cu o prevalenţă ridicată în majoritatea efectivelor din toata lumea, care, de obicei, se manifestă la porcii în creştere şi în faza de finisare.

Mycoplasma hyopneumoniae este o bacterie mica ce cauzează pneumonie enzootică (PE), o boală respiratorie cronică caracterizată prin tuse seacă, crestere intarziata și atelectazie pulmonară. Infecția cu M. hyopneumoniae este foarte răspândită în majoritatea efectivelor din întreaga lume și poate apărea în orice stadiu de producție. Cu toate acestea, PE se manifestă de obicei la porcii la ingrasat.

PUNCTE CHEIE ALE M.HYO:

Rol important in
complexul bolilor
respiratorii porcine
(CBRP)
.

Boală acută
respiratorie severă
(la prima apariţie)
.

Transmisă prin
contact nas la nas
(de asemenea transmisă
pe calea aerului)
.

Durează mai mult
timp până când porcii
ajung la momentul în
care pot fi vânduți
.

PUNCTE CHEIE


M. hyopneumoniae este considerat un agent patogen primar care deschide calea către alte infecții bacteriene și/sau virale, jucând un rol important în complexul bolilor respiratorii porcine.


Când PE apare pentru prima dată într-o fermă, poate fi observată o boală respiratorie acută severă care afectează porcii de toate vârstele.


M. hyopneumoniae se transmite în principal prin contactul direct, dar, cu toate acestea, se transmite și pe cale aeriană în interiorul unei ferme. Bacteria M. hyopneumoniae se poate transmite pe cale aeriană pe o distanță de până la 9,2 km.

IMPACT

Pneumonia enzootică este una dintre cele mai semnificative afecțiuni respiratorii din punct de vedere economic, care afectează porcii și este foarte răspândită în majoritatea țărilor producătoare de porcine.

 • În majoritatea țărilor europene, a fost raportată prevalența între 24 și 70% a leziunilor pulmonare compatibile cu PE la abator.
 • O prevalență medie a bacteriei M. hyopneumoniae în cadrul efectivului de animale la 66% din porcii la ingrasat a fost estimată prin testarea PCR.

Impactul economic în S.U.A. a fost estimat între 375 și 400 de milioane de dolari în fiecare an și este în principal legat de sporul mediu zilnic redus (SMZ), de rata de conversie a furajului crescuta și de utilizarea crescută a medicamentelor. Prin urmare, porcii afectați de PE necesită un timp de creștere mai lung pentru a putea fi comercializați. În general, se poate observa o reducere a numărului de animale vândute per femelă, pe an.

 • Leziunile pulmonare cauzate de PE pot reprezenta o pierdere de până la 6,55 dolari per porc la sacrificare.
 • Leziunile pulmonare pot reduce cu până la 7% rata de creștere a porcilor la ingrasat.
 • Pentru fiecare creștere de 1% în zona leziunii pulmonare, se poate observa o scădere de 1,8 g în SMZ.
 • Porcii confirmați pozitivi la bacteria M. hyopneumoniae pot reprezenta costuri de producție crescute de aproximativ 2,5 USD și costuri suplimentare de până la 0,90 USD cu medicația.

IMPACT ECONOMIC

Impact estimat în SUA:$375 până la $400 milioane în fiecare an
Leziunile pulmonare ale PE: până la 7% reducerea ratei de
creștere = pierderi de până la $6.55/porc la tăiere

PREZENTARE CLINICĂ

În efectivele de porcine apar două forme clinice de PE: ENDEMICĂ și EPIDEMICĂ:

 • ENDEMICĂ

Forma ENDEMICĂ a PE este cea mai comună și se observă la efectivele infectate continuu. Cel mai evident semn clinic este o tuse uscată neproductivă, care afectează la început câteva animale și se răspândește încet pentru a implica un procent considerabil din porci. Se poate observa și o scadere generală prelungită a parametrilor de performanță a creșterii.

 • EPIDEMICĂ

Forma EPIDEMICĂ apare numai atunci când PE apare pentru prima dată într-o fermă considerată negativă la prezența bacteriei. În acest caz, răspândirea bolii are loc rapid și toate grupele de vârstă pot fi afectate clinic de tuse, forma respiratorie acută, febră și decese sporadice.

Efectivele de porcine sunt rareori infectate numai cu M. hyopneumoniae și apar deseori infecții mixte cu alte bacterii oportuniste și/sau virusuri respiratorii, ceea ce duce la complexul bolilor respiratorii porcine (PRDC) ca o complicație mai severă a infecției cu M. hyopneumoniae.

La necropsie, leziunile pulmonare cauzate de PE sunt delimitate de țesutul pulmonar sănătos și constau din zone gri-violet de consolidări pulmonare cu o consistență moderat fermă.

DIAGNOSTICARE

Tusea seacă, neproductivă împreună cu leziunile de consolidare pulmonară sunt foarte sugestive pentru PE, dar nu exclusiv pentru aceasta. Prin urmare, diagnosticul final al PE necesită demonstrarea prezentei M. hyopneumoniae prin teste de laborator, care pot fi însoțite și de supravegherea leziunilor pulmonare la abator.

Diagnosticarea PE implică luarea în considerare a patru factori importanți:

1

Tuse.

2

Consolidarea ariilor pulmonare (supraveghere in abator).

3

Înregistrări ale performanței reduse.

..4

….Testarea de laborator pentru
….confirmarea infecției cu
….M. hyopneumoniae.

 • Mycoplasma hyopneumoniae nu poate fi cultivată prin metode uzuale. Apoi, PCR este cel mai utilizat test la animale vii pentru confirmarea definitivă a bolii.
 • PCR poate detecta M. hyopneumoniae în stadiile incipiente ale infecției, chiar înainte de seroconversie și/sau de apariția semnelor clinice.  
 • De ce nu este recomandată evaluarea ELISA pentru a diagnostica PE individual?
  • Timpul scurs de la infecția cu M. hyopneumoniae până la seroconversie este lung și foarte variabil, poate dura până la 9 săptămâni după infecție.
  • Anticorpii din infecție nu pot fi diferentiati de cei rezultați din vaccinare.          

CONTROL

Controlul eficient al PE poate fi realizat în mai multe moduri. Metodele de control pot reduce presiunea infecțioasa și pot îmbunătăți sănătatea porcilor, dar nu asigură absența M. hyopneumoniae într-un efectiv sau un flux de productie.

Principalele măsuri pentru controlul PE sunt:

Optimizarea MANAGEMENTULUI și a practicilor de BIOSECURITATE pentru a reduce răspândirea M. hyopneumoniae în interiorul și între efectivele de porci.

ACLIMATIZAREA SCROAFELOR LA PRIMA FĂTARE. Scroafele aflate la prima fătare și scroafele cu paritate scăzută infectate pentru prima dată sunt considerate principala sursă de M. hyopneumoniae la purceii alăptați. Controlul PE la porcii la ingrasat nu se va realiza până când starea de infecție cu M. hyopneumoniae a scoafelor la prima fătare la momentul intrării nu va fi gestionată în mod adecvat.

Optimizarea MEDIULUI prin reducerea emisiilor de amoniac și gaze iritante care pot agrava semnele clinice ale bolii.

MEDICAȚIE antimicrobiană strategică pentru a reduce
presiunea infecțioasă și semnele clinice ale bolii.

VACCINAREA pentru îmbunătățirea imunității și
înlaturarea semnelor clinice.

Cum poate ajuta vaccinarea împotriva M. hyopneumoniae?

 • Rată îmbunătățită a sporului în greutate și eficacitate a conversiei furajului.
 • Ratele reduse de mortalitate.
 • Utilizare redusă a antibioticelor în efectivele afectate clinic de PE.
 • Semne clinice respiratorii și leziuni pulmonare reduse.
 • Excreție redusă a M. hyopneumonia.

Au fost descrise diverse protocoale pentru eradicarea M. hyopneumoniae în efectivele de reproducție, inclusiv depopularea și repopularea, depopularea parțială, închiderea efectivelor și administrarea medicației în întregul efectiv fără a-l închide. În SUA, eradicarea M. hyopneumoniae poate duce la un beneficiu de 7,00 dolari pe porc comercializat, cu o perioadă de recuperare între 2 și 7 luni. Cu toate acestea, reinfectarile înainte de 2 ani după eradicare sunt frecvente. Fermele cu biosecuritate ridicată, aflate la distanță de alte efective, au șanse mai mari de a ramane rămâne negative la prezența acestei bacterii pe perioade lungi.

CUM SĂ CONTRACARAȚI BOALA

FII MEREU INFORMAT

Dacă doriți să fiți la curent cu noutăți despre afecțiuni și despre produsele noastre, vă rugăm să vă înregistrați

CURIOZITĂȚI

Micoplasmele sunt bacterii mici, caracterizate prin lipsa peretelui celular. Prin urmare, toate sunt rezistente la agenți antimicrobieni care vizează această structură celulară, cum ar fi antibiotice β-lactamice, sulfonamide și trimetoprim.

Mycoplasma hyopneumoniae persistă de obicei o lungă perioadă de timp la animal. Au fost detectați porci pozitivi purtători de M. hyopneumoniae prin PCR până la 214 zile după infecție.

Deoarece micoplasmele sunt cele mai mici bacterii cunoscute, s-a crezut inițial că PE a fost cauzată de un virus, deci a fost numită „pneumonie virală”. În 1965, PE a fost reprodusă experimental pentru prima dată și M. hyopneumoniae a fost confirmată ca agent cauzal al acesteia.

LECTURI RECOMANDATE

 • Maes D, Segalés J, Meyns T, Sibila M, Pieters M, Haesebrouck F. Control of Mycoplasma hyopneumoniae infections in pigs. Vet Microbiol. 2008 Jan 25;126:297-309.
 • Ferraz MES, Almeida HMS, Storino GY, Sonálio K, Souza MR, Moura CAA, Costa WMT, Lunardi L, Linhares DCL, de Oliveira LG. Lung consolidation caused by Mycoplasma hyopneumoniae has a negative effect on productive performance and economic revenue in finishing pigs. Prev Vet Med. 2020;182;105091.
 • Benefit-cost analysis to estimate the payback time and the economic value of two Mycoplasma hyopneumoniae elimination methods in breeding herds. Prev Vet Med. 2019;168:95-102.

Descărcați materialele de prezentare


RO-NON-210700009