Ce trebuie să știți despre otita externă

Otita externă este o afecțiune frecventă a urechii, care poate fi destul de dureroasă
pentru câini. Dacă nu este tratată corespunzător, afecțiunea poate chiar să recidiveze.

Tratamentul otitei externe nu a fost niciodată
mai comod.

Ce este otita externă?

Otita externă este o afecțiune frecventă a urechii, ce implică inflamația canalului auditiv extern. Afecțiunea deseori debutează brusc și poate fi destul de dureroasă pentru câini. În cazul în care câinele dumneavoastră suferă de otită externă, poate fi afectată o singură ureche sau ambele, în mod diferit.1,2

Cum puteți să vă dați seama că ar putea fi vorba despre otită externă?

Semnele frecvente includ:

  • Frecarea sau scărpinatul urechilor
  • Scuturatul din cap
  • Durere sau disconfort
  • Miros sau scurgeri neplăcute de la nivelul urechii


În cazul în care observați oricare dintre aceste semne, este important să programați imediat o consultație la medicul veterinar.

Inflamația determinată de otita externă modifică mediul din canalul auditiv al câinelui dumneavoastră, determinând bacteriile și fungii de la nivel local să se multiplice. Dacă nu este tratată, afecțiunea urechii câinelui dumneavoastră se poate agrava și poate conduce chiar la probleme de auz pe termen lung.


Otita externă afectează până la

1 din 7 câini

care se prezintă în clinica veterinară

Cât de frecventă este otita externă?

Otita externă este foarte frecventă. Până la 1 din 7 câini care se prezintă în clinica veterinară vor dezvolta otită externă la un moment dat în viață.3,4 Otita externă poate recidiva – 1 din 4 câini cu otită externă vor dezvolta boala din nou, cel puțin o dată.3

Există multe cauze care determină otita externă la câinele dumneavoastră.

Cea mai frecventă cauză este reprezentată de alergiile la vreun element din mediul înconjurător sau, mai rar, la hrană.5,6

Alte cauze includ:

  • Paraziți
  • Corpi străini în canalul auditiv
  • Tulburări cutanate
  • Alte boli
  • Activități precum înotul, care introduc apă în urechi

Unele rase, în special câinii cu urechi lungi, flasce, par a fi predispuse la otită externă

Cum ar trebui să îngrijesc urechile câinelui meu?

Este importantă identificarea și tratarea corectă a oricărui factor preexistent care a condus la afecțiunea urechii câinelui. Fără stabilirea cauzei de fond, tratamentul ar putea oferi doar o ameliorare temporară și otita externă a câinelui ar putea recidiva.

După ce câinele dumneavoastră a fost tratat pentru otită externă, ar trebui să vedeți semne care să indice că afecțiunea auriculară a acestuia se ameliorează, precum mai puțină roșeață, mai puțin scărpinat, durere mai mică sau scurgeri în cantitate mai mică. Asigurați-vă că după tratament programați o vizită la medicul veterinar, astfel încât medicul să poată evalua starea câinelui dumneavoastră.

Cel mai bun mod de a preveni otita externă la câinele dumneavoastră este să colaborați cu medicul veterinar, pentru a menține sănătatea urechilor și a pielii câinelui.

Începeți prin controalele de rutină, generale. Asigurați-vă că mențineți urechile câinelui curate și că le uscați bine după baie sau înot.


Ameliorare dovedită a simptomelor otitei externe

Aflați mai multe despre beneficiile noului tratament.


Referințe: 1. Kasai T, Fukui Y, Aoki K, et al. J Appl Microbiol. 2020;130:1084-1091. 2. Borriello G, Paradiso R, Catozzi C, et al. PLoS One. 2020;15:e0241447. 3. Perry LR, MacLennan B, Korven R, et al. Can Vet J. 2017;58:168-174. 4. O’Neill DG, Church DB, McGreevy PD, et al. PLoS One. 2014;9:e90501. 5. Hnilica KA. In: Small Animal Dermatology: A Color Atlas and Therapeutic Guide. 4th ed. Elsevier; 2017:416-430. 6. Zur G, Lifshitz B, Bdolah-Abram T. J Small Anim Pract. 2011;52:254-258.