VIRUSUL SINDROMULUI REPRODUCTIV ŞI RESPIRATOR PORCIN (PRRSV)


PRRS se caracterizează, în principal, prin tulburări reproductive la scroafe şi tulburări respiratorii la porcii de toate vârstele, ducând la pierderi economice masive pentru industria porcină.

Sindromul Reproductiv şi Respirator Porcin (PRRS) cauzat de virusul PRRS (PRRSV) este încă, fără niciun dubiu, una dintre cele mai mari probleme ale veterinarilor şi a producătorilor de porci din toată lumea. După cum indică şi numele său, PRRS este caracterizat în principal prin probleme reproductive la scroafe şi tulburări respiratorii la porcii de toate vârstele, determinând pierderi economice masive pentru industria suinelor. Aceste semne clinice variază considerabil de la efectiv la efectiv depinzând de virulenţa virusului şi de statusul imun al porcilor.

PUNCTE CHEIE ALE PRRSV:

Rată de mutaţie extrem de mare:
noi tulpini ale virusului
apar constant

Răspâdire rapidă:
PRRSV poate ajunge pe calea aerului până la 9.1 km

Se comportă ca un factor de intensificare pentru alţi viruşi şi bacterii:
predispunând porcii la alte infecţii.

PUNCTE CHEIE


Virusul PRRS are o rată de mutaţie extrem de ridicată şi noi tulpini ale virusului apar constant, corespunzând unei largi game de prezentări clinice în fermele de porci şi producând noi epidemii în întreaga lume.


Una dintre caracteristicile cele mai remarcabile ale virusului PRRS este răspândirea sa rapidă. Transportul pe calea aerului pe distanţe lungi al virusului PRRS poate avea loc până la 9.1 km distanţă.


PRRSV acţionează ca un factor de potenţare pentru alte virusuri şi bacterii, predispunând porcii la alte infecţii, şi înrăutăţind manifestările clinice ale bolilor.

IMPACT

Sindromul reproductiv şi respirator porcin (PRRS) se află printre cele mai importante boli infectioase ale suinelor din punct de vedere economic. Fermierii suferă pierderi financiare masive ca rezultat al unor factori multipli, inclusiv avorturi, purcei născuţi morţi sau neviabili cu o mortalitate ridicată la preînţărcare. PRRSV poate determina de asemenea focare prelungite sau repetate cu tulburări respiratorii agravate cu o rată crescută de infecţii secundare în faza de creştere-finisare. Cumulativ, PRRS poate reduce producţia anuală a efectivului cu 15%.

Costul total determinat de pierderile productivităţii datorită PRRS în ceea ce priveşte reproductia şi creşterea efectivelor de porci din SUA a fost estimată la 664 milioane de dolari anual. In Europa, pierderea totală medie atribuită PRRS a fost estimată la 255€ per scroafă şi pe an.

 • Impactul PRRS asupra profiturilor fermelor europene a fost de -19.1% în medie şi de -41% în cel mai grav caz.
 • PRRS în efectivele de reproductie poate determina o pierdere medie de 1.7 porci tineri vânduţi şi 296€ per scroafă.
 • La porcii la ingrasat, a fost estimată o creştere de 14 până 30 de zile până la sacrificare , adăugând 7.50$-15$ la costul fiecărui porc valorificat.
 • În Polonia, costurile asociate cu tratamentul şi strategiile de prevenţie a crescut cu 60% timp de 12 luni după un focar de PRRS.

IMPACT ECONOMIC

În Europa, media pierderilor totale atribuite PRRSV a fost estimată la:
255 € / scroafă / anImpactul PRRS în Europa asupra profitului a fost de:
-19.1% în medie
și -41% în cel mai rele cazuri

PRRS în efectivele de înmulţire poate determina, în medie:
Pierderi de 1.7 porci la îngrăşat
vânduţi şi 296€ per scroafă

TABLOUL CLINIC

Sindromul reproductiv şi respirator porcin (PRRS) are două forme clinice, tulburări de reproducţie şi tulburări respiratorii la porcii de orice vârstă. În orice caz, manifestarea clinică a infecţiei cu virusul PRRS depinde de vârstă, de statusul de gestaţie al scroafei/scrofiței infectate, statusul imun specific al animalului, şi de virulenţa tulpinii infectante.

Cel mai des întâlnit simptom în efectivele de reproducţie este tulburarea reproductivă incluzând:

 • Avorturi târzii.
 • Naşteri premature.
 • Un număr crescut de purcei mumifiaţi, născuţi morţi, şi purcei neviabili, care mor curând după naştere.
 • Forma acută a scroafelor/scrofiţelor caracterizată prin letargie, apetit redus şi febră.
 • Creşterea mortalităţii pre-înţărcare.
 • Estru neregulat, intoarceri la estru.

La porcii tineri şi cei la ingrasat, infecţia cu PRRS este caracterizată de:

 • Respiraţie greoaie sau rapidă şi/sau insuficienţă respiratorie.
 • Dezvoltare insuficientă.
 • Letargie, inapetenţă şi febră.
 • Pete roşii pe piele (eritem cutanat).
 • Par aspru pe spate.
 • Incidenţa crescută şi severitatea altor infecţii sistemice respiratorii secundare, precum Haemophilus parasuis, Pasteurella multocida sau Streptococcus suis.

La necropsie, pneumonia poate fi observată la porcii afectaţi de PRRS. Pulmonii sunt uşor fibrozaţi şi nu eliberează aerul (ca un burete ud) şi sunt marmoraţi de culoare gri bronzat, mai degrabă decât rozul normal. Pneumonia bacteriană secundară este deseori prezentă, complicând leziunile şi făcând interpretarea patologiei mai dificilă.

DIAGNOSTIC

Deoarece severitatea infecţiei cu virusul PRRS variază mult, de la lipsa semnelor clinice până la focare devastatoare, un diagnostic al PRRS bazat doar pe suspiciunea clinică poate fi extrem de complicat. Semnele clinice împreună cu leziunile macroscopice şi istoricul medical pot sugera PRRS, dar orice tentativă de diagnostic clinic ar trebui confirmată prin metode de laborator.

Diagnosticul de laborator al PRRS se bazează pe următoarele:

1

Detecţia anticorpilor prin ELISA pentru a determina statusul PRRS al efectivelor. Serologia nu este o abordare validă pentru diagnosticul PRRS în efective infectate anterior sau vaccinate, deoarece testele curente nu pot face diferenţa între anticorpii rezultaţi dintr-o infecţie iniţială, reinfecţie, sau vaccinare.

2

Detecţia virusului prin PCR pentru a stabili dacă un animal este infectat. Poate fi realizată din diferite tipuri de probe, inclusiv probe de ţesut, fluide orale, prelevări din tractul respirator, spermă etc.

3

Analiza secvenţială a virusului pentru caracterizarea virusului. Secvenţierea materialului genetic viral poate permite diferenţierea infecţiilor noi de cele anterioare şi viruşii din teren de cei derivaţi din vaccin. 

CONTROL

Obiectivul principal al programelor de control al PRRS se bazează pe: 1) evitarea introducerii tulpinilor noi ale virusului PRRS, 2) minimizarea transmiterii virusului şi a circulației sale în fermă, 3) maximizarea imunităţii efectivului împotriva virusului PRRS şi 4) limitarea pierderilor din cauza infecţiilor secundare. Pentru realizarea celor patru puncte menţionate mai sus, controlul virusului PRRS se bazează pe patru aspecte diferite:

Principalele instrumente de control pentru PRRSV sunt:

BIOSECURITATEA

Implementarea protocoalelor de biosecuritate externă pentru evitarea introducerii de noi tulpini. Implementarea protocoalelor de biosecuritate internă, cum sunt procedurile McRebel, pentru a reduce riscul răspândirii virusului PRRS în şi între efective.

DIAGNOSTICUL TIMPURIU ŞI MONITORIZAREA

Utilizarea corectă a testelor de diagnostic pentru a determina cu acurateţe modul transmiterii virusului în cadrul unui sistem de producţie infectat.

MANAGEMENTUL EFECTIVULUI

cu focalizare pe managementul scrofiţelor de înlocuire, bune practici de creştere, şi un flux corect al animalelor.

IMUNIZARE

Imunizarea activă a efectivelor poate fi realizată folosind atât expunerea naturală la virusul din teren, cât şi/sau vaccinarea.

Vrei să ştii mai multe despre instrumentele de prevenţie pentru controlul PRRS? Consultă-ţi veterinarul. Poţi să vizitezi de asemenea pagina noastră de internet Soluţii PRRS Integrate şi să descarci Aplicaţia , un instrument care reuneşte experienţa PRRS şi informaţii ştiinţifice extinse la MSD Animal Health.

Cum poate ajuta vaccinarea împotriva PRRS?

 • Performanţa reproductivă îmbunătăţită în efectivele de reproducţie.
 • Îmbunătăţirea ratei de creştere şi a performanţei generale la porcii la îngrăşat.
 • Reducerea mortalităţii şi a ratei de sacrificare.
 • Reducerea semnelor clinice şi a leziunilor.
 • Scăderea excretiei virusului şi reducerea transmiterii acestuia.
 • Reducerea folosirii antibioticelor în efectivele afectate.

În momentul în care o fermă de scroafe devine stabilă pentru PRRS, următorul pas în procesul de control poate fi eliminarea virusului. Eradicarea virusului PRRS este posibilă prin implementarea diferitelor proceduri de management, precum depopularea- repopularea întregului efectiv sau desființarea efectivului. În orice caz, eradicarea virusului PRRS poate fi luată în considerare doar dacă locaţia si măsurile de biosecuritate sunt suficient de bune pentru prevenirea reinfectărilor ulterioare. 

În Ungaria, prevalenţa infecţiilor cu virusul PRRS şi pierderile economice au dus la lansarea unui Program National de Eradicare a PRRS în 2014. Ca rezultat al programului implementat, populaţia de suine a 10 din 19 judeţe ale Ungariei a devenit oficial indemnă de virusul PRRS până la sfârșitul lui 2018, devenind una dintre cele mai mari zone de succes europene în proiectul de eliminare.

CUM SĂ CONTRACARAȚI BOALA

FII MEREU INFORMAT

Dacă doriți să fiți la curent cu noutăți despre afecțiuni și despre produsele noastre, vă rugăm să vă înregistrați.

CURIOZITĂȚI

Primul caz de posibilă infecţie cu PRRS, a fost denumit iniţial „boala misterioasă a suinelor” şi „sindromul reproductiv misterios”, a fost raportat in America de Nord la mijlocul anilor ’80 , şi semne clinice similare s-au răspândit pe alte continente (Asia şi Europa) până în 1991.

Există două specii cunoscute ale virusului PRRS : PRRSV1 şi PRRSV2. Ambele specii sunt diseminate în toată lumea, în orice caz PRRSV1 este predominant în Europa în timp ce PRRSV2 este mai răspândit în America şi Asia.

Porcii mistreţi elimină virus PRRS prin spermă, şi infecţia scroafelor prin sperma infectată poate apare prin înmulţire naturală sau prin inseminare artificială.

LECTURI RECOMANDATE

 • Done SH, Paton DJ, White MEC. Porcine reproductive and respiratory syndrome (PRRS): A review, with emphasis on pathological, virological and diagnostic aspects. Br Vet J. 1996;152(2): 153–174.
 • Holtkamp DJ, Kliebenstein JB, Neumann EJ, Zimmerman JJ, Rotto HF, Yoder TK, Wang C, Yeske PE, Mowrer CL, Haley CA. Assessment of the economic impact of porcine reproductive and respiratory syndrome virus on United States pork producers. J Swine Health Prod 2013;21(2):72-84.
 • Nieuwenhuis N, Duinhof TF, van Nes A. Economic analysis of outbreaks of porcine reproductive and respiratory syndrome virus in nine sow herds. Vet Rec. 2012;170(9):225.
 • Pileri E and Mateu E. Review on the transmission porcine reproductive and respiratory syndrome virus between pigs and farms and impact on vaccination. Vet Res. 2016;47: 108.
 • Renken C, Nathues C, Swam H, Fiebig K, Weiss C, Eddicks M, Ritzmann M, Nathues H. Application of an economic calculator to determine the cost of porcine reproductive and respiratory syndrome at farm-level in 21 pig herds in Germany. Porcine Health Manag. 2021;4;7(1):3.
 • Szabó I, Molnár T, Nemes I, Abonyi T, Terjék Z, Bálint Á. PRRSV eradication on large-scale fattening pig farms in Hungary between 2014 and 2019. Acta Vet Hung. 2019; 67(4):529-542.

Descărcați materialele de prezentare


RO-NON-210700008