ACTIVAȚI UN PLAN DE CONTROL PENTRU FERMA DUMNEAVOASTRĂ

Obiectivul planului este de a pune în aplicare măsuri pentru a reduce riscul ca vacile aflate în prima parte a gestației să se infecteze cu virusul, care duce la nașterea vițeilor PI. Animalele PI sunt principala sursă de infecție și principalul mecanism de menținere a infecției într-o turmă. Eliminarea prompta a fiecarui animal PI și prevenirea formării sau intrării animalelor PI pe proprietate este o componentă majoră a controlului BVD. Căutarea și eliminarea animalelor PI trebuie discutate cu medicul veterinar, care vă va informa cu privire la metodele și procesele adecvate în procesul de obtinere a statusului de Ferma fara BVD.

TESTARE ȘI SACRIFICARE

Anul 1: Toate animalele din ferma (inclusiv vițeii, junincile de înlocuire, vacile și taurii) trebuie testate individual pentru detectarea virusului BVD, pentru a depista orice PI. Pentru efectivele de lapte, o alegere bună este aceea de a efectua o testare a unei probe de lapte de tanc pentru a determina rapid și cu costuri mici dacă există exemplare PI în efectivul vaci la muls. Va trebui să testați, în continuare, toate celelalte animale, individual. Orice PI identificat trebuie eliminat imediat, pentru a preveni transmiterea în continuare a BVD. Orice animal care prezintă rezultate negative ale testării pentru virusul BVD poate fi certificat pe viață ca nefiind PI.

  • Anul 2: Toți vițeii născuți în ferma în anul următor trebuie să fie testați pentru virusul BVD, în cazul în care au existat vaci „troiene”, care purtau un vițel PI când s-a efectuat testarea efectivului, sau în cazul în care virusul a continuat să circule ulterior, de la animalele infectate tranzitoriu (TI). În mod ideal, acest lucru ar trebui făcut la scurt timp după fatare, astfel încât animalele PI să poată fi îndepărtate înainte ca alte animale receptive să poată fi expuse.