Istoricul si Etiologia ileitei

L. intracellularis este o bacterie gram-negativa cu forma sigmoida sau curba si cu un singur flagel lung.

Din toate testele serologice dezvoltate pana acum, doar blocarea ELISA de blocaj este disponibila comercial la nivel global.

INTRODUCERE:

Enteropatia Proliferativa Porcina (PPE), deasemeni cunoscuta ca ileita este o boala infectioasa enterala cauzata de o bacterie dependent intracelulara, Lawsonia intracellularis. Formele sub care se prezinta boala sunt hemoragica sau acuta, cronica si subclinica. Prevalenta cea mai ridicata si impactul economic major al acestei boli enterale este la animalele in faza de crestere si finisare, e nevoie de o actualizare frecventa cu privire la aspectele sale generale și la ultimele informatii.

“Ileita este un exemplu de boala cu care ar trebui sa invatam sa traim”.
In consecinta, intentia acestei serii de articole despre boala trebuie să reamintească cititorului despre relevanța înțelegerii sale adecvate și, în consecință, impunerea unui control eficient pentru îmbunătățirea performanței efectivelor.

Descarcati PDF

Epidemiologia ileitiei

Nu se cunosc prea multe despre epidemiologia L. Intracellularis.

INTRODUCERE:

Ileita sau Enteropatia Proliferativa Porcina (PPE) este raspandita in efectivele de suine crescute in sistem intensiv (30-93% din ferme sunt infectate) peste tot in lume(1,2,3,4,5). Studiile serologice arata o prevalenta a Lawsonia intracellularis pozitive in proportie de 60 pana la 90% din efectivele din diferite tari(6).

Impactul economic al ileitei in industria porcina a fost estimate ca fiind foarte mare, cu pierderi ajungand pana la $20/scroafa/an in Australia(7), si pana la $20 millioane/an in Statele Unite(8).

Cu toate acestea, tot nu stim inca suficient despre epidemiologia L. intracellularis, in special legat de sursa de infectie, rezistenta bacteriei in mediul ambiant precum si posibilii vectori biologici ce pot imprastia infectia intre ferme.

Descarcati PDF

Patogeneza L. Intracellularis

L. Intracellularis are un mecanism specific de infectie, si in general apare in fazele de crestere si ingrasare.

INTRODUCERE:

Ca bacterie dependent intracelulara, Lawsonia intracellularis are un mecanism de infectie si dispersie specific in interiorul gazdei. Infectia se realizeaza pe cale orala, iar animalele naïve de varste diferite sunt susceptibile. In orice caz, infectia este observata de obicei in ultimul stadiu al fazei de tineret sau in faza de crestere – ingrasare. Sporadic, animalele adulte tinere (scrofitele de inlocuire) dezvolta forma acuta hemoragica a bolii. Nu exista o explicatie exacta pentru care anumite animale dezvolta aceasta forma acuta a bolii.

Doza infectioasa este de aproximativ 103 microorganisme (Collins et al., 2001), si microbiota intestinala este esentiala pentru declansarea bolii, asa cum animalele gnotobiotice nu se infecteaza chiar daca le este inoculata o doza in cultura pura de L. intracellularis (McOrist et al., 1993). Studiiile ce au utilizat o infectie duala cu PCV2 sau Salmonella sp. (Opriessnig et al., 2011; Borewicz et al., 2015) asociata cu L. intracellularis au putut fi realizate in la porcii comerciali, dar fara a se putea observa un efect sinergic.

Descarcati PDF

Semnele clinice si formele de ileita

Simptomele de ileita sunt diverse si includ forma hemoragica sau acuta, cronica si subclinica.

Formele de evolutie a ileitei la porci sunt hemoragica sau acuta, cronica si subclinica.

FORMA ACUTA

Forma acuta afecteaza animalele adulte tinere de la 4 la 12 luni de viata, de obicei scrofite de inlocuire sau porci grasi pentru abatorizare. Se caracterizeaza printr-un sindrom hemoragic acut, cu diaree hemoragica profuza sau moarte subita (McOrist & Gebhart, 2012). Fecalele de gudron negru sunt adesea observate la începutul evolutiei clinice sau când animalul se recuperează după ce a fost afectat ușor.

Descarcati PDF

Prevalenta ileitei

Observatiile arata ca aproape toate populatiile de porcine sunt susceptibile la Lawsonia Intracellularis

Ileita este raspandita la scara larga in efectivele de porcine cu diferite sisteme de productie din intreaga lume. Aceasta boala este prezenta in fiecare tara ce are un sector de crestere intensiv a porcinelor important. Este cea mai frecventa forma de manifestare a bolii la animalele din sectorul de crestere si ingrasare raportata in Chestionarul de Monitorizare Nationala a Animalelor din 2000, cu o frecventa mai mare de o tremie din fermele participante si 75% din fermele mari (peste 10,000 de animale in stoc permanent) (Highlights, 2002).

Studiile au aratat prevalenta efectivelor PE pozitive variaza intre 15 si 100% in diferite tari, functie de testul de diagnostic utilizat.

Descarcati PDF

Pierderile economice datorate ileitei

Impactul economic rezulta in principal din pierderile de productie datorate bolii.

IDEI PRINCIPALE

  • Pe baza chestionarelor completate de medicii veterinari specializati pe suine, valoarea pierderilor de productie si cresterea costurilor cu mentinerea statusului de sanitate al animalelor afectate de ileita in faza de finisare a fost estimata la 4.65 USD pe porc abatorizat.
  • In baza rezultatelor pe cazuri-controlate si studii ale infectiilor experimentale, valoarea pierderilor de productie datorate ileitei a variat intre 5.98USD si 17.34USD pe porc abatorizat.
  • Costul variatiei in crestere datorata ileitei e si mai dificil deoarece trebuie luata in calcul si furajarea animalelor pana la abatorizare pe langa costul cu tratamentul.
  • Banii cheltuiti cu interventiile pentru sanatatea animalelor, cum ar fi vaccinarea, tratamentele antimicrobiene, serviciile veterinare si de diagnostic trebuie puse in balanta alaturi de avantajului reducerii pierderilor de productivitate cauzate de ileită.

Descarcati PDF

Ce este ileita?

Pedro Rubio descrie cele mai importante caracteristici ale Enteropatiei Proliferative Porcine

(cunoscuta ca Ileita), inclusiv etiologia, patogeneza, si epidemiologia acesteia.

Cum afecteaza ileita productivitatea?

Ileita are un impact economic important

pentru mai multe motive, in principal datorita prevalentei ridicate. 

RO-POR-200900002