Boala de Newcastle (ND) este o amenințare globală pentru industria avicolă, care afectează capacitatea de viață, performanțele puilor de carne și provoacă întârzieri de creștere. Prezența bolii poate, de asemenea, să restricționeze comerțul internațional și să provoace pierderi la păsările producătoare de ouă. Vaccinarea împotriva ND este eficientă, dar vaccinurile vii tradiționale induc reacții de vaccinare, iar vaccinurile inactivate utilizate la puii de carne pot afecta performanța. Controlul ND rămâne o provocare pentru industria avicolă.

Cauze

Virusul bolii Newcastle este un virus ARN învelit, monostrat, nesegmentat, aparținând familiei Paramyxoviridae. Răspândirea se face pe cale aeriană prin inhalare sau prin ingestia virusului.

Semne clinice

Perioada de incubație este de 2-15 zile. Ochii apoși și prezența unui dop în ochi sunt observate în cazul tulpinilor lentogene. Tusea, gâfâitul și mortalitatea sunt observate în cazul tulpinilor mezogene. Afectează producția și calitatea ouălor (ouăle brune se transformă în ouă albe). Poate produce torticolis, paralizie și diaree cu sânge. Morbiditatea și mortalitatea ridicată apar cu velogenul tropic visceral (VVND). Focarele din efectivele de păsări de ornament sunt mai frecvente.

Notă specială

VVND este o boală recunoscută de către OIE.

Este una dintre cele mai contagioase boli respiratorii, întâlnite în mod frecvent la păsări

Toate vârstele sunt susceptibile

Virusul bolii Newcastle infectează mai mult de 230 specii de pasări

Virusul este foarte des întâlnit la efectivele necomerciale

Eșecurile în materie de biosecuritate și practicile de producție pot contribui la răspândire

Circulația globală a persoanelor, echipamentelor și produselor avicole

(severitatea bolii la puii sensibili)

Hemoragie în proventricul

Leziunile intestinale apar în principal în forma viscerotropă

Aerosaculită

Plăci necrotice în proventricul, intestin, amigdala cecală

Traheită

Diagnostic

Un diagnostic prezumtiv poate fi stabilit pe baza semnelor, a leziunilor post-mortem, a creșterii titrului la serologie. Se confirmă prin izolare în CE, HA+, HI cu ser ND, IFA. Reacțiile încrucișate au fost în principal cu PMV-3. Probe – traheale sau cloacale.

Se diferențiază de bronșită infecțioasă, laringotraheită, coriză infecțioasă, gripă aviară, EDS-76, boală hemoragică, encefalomielită, encefalomalacie, intoxicații, infecție a urechii medii/osteită craniană, infecție cu pneumovirus.

Obiectivul este fie de a preveni infectarea păsărilor susceptibile, fie de a reduce numărul de păsări susceptibile prin vaccinare:

La nivel internațional: măsuri de control, politici comerciale, raportarea focarelor la o organizație internațională

La nivel naţional: restricții privind comerțul cu produse avicole, ouă și păsări vii, politici de eradicare cu sacrificarea obligatorie a păsărilor infectate, a păsărilor cu care au intrat în contact și a produselor acestora, restricții de circulație sau de comercializare a păsărilor într-o zonă de carantină definită, vaccinarea profilactică a păsărilor „vaccinarea în inel” în jurul focarelor pentru a stabili o zonă tampon, proceduri de carantină pentru importurile de păsări și porumbei exotici

La nivelurile fermei: măsuri de biosecuritate, standarde, PSO-uri, plan documentat de C&D, perioadă de întrerupere a activității, practici de producție „totul plin-totul gol”

Vaccinarea la vârsta de o zi în incubator cu ajutorul unui aparat de pulverizare. În zonele cu VVND, se pot administra mai multe vaccinuri vii și un vaccin inactivat la puii de carne. Puii și, adesea, găinile ouătoare primesc mai multe vaccinuri vii și inactivate împotriva NDV. În mod normal, se utilizează tulpina B1 de tip B1 și tulpinile Lasota. Un vaccin recombinant NDV sau vaccinuri cu dublă inserție sunt disponibile pentru incubatoare prin injecție in ovo sau SC.

Impactul economic global al bolii de Newcastle este enorm, este cu siguranță de neegalat de orice alt virus avicol și probabil că reprezintă o pierdere mai mare pentru economia mondială decât orice alt virus animal.

În ţările în care ND este endemic, pierderile sunt legate de consecințele bolii, rata mortalității putând ajunge până la 90-100%. Pierderile economice includ, de asemenea, costurile de vaccinare extensivă, programele de monitorizare, pierderile de performanță datorate reacțiilor post-vaccinare și medicamentele ulterioare. Impactul economic sever nu se datorează doar pierderilor directe din ferme, ci și costurilor deosebit de mari legate de întreruperea producției și a lanțului de aprovizionare. În plus, această boală poate afecta și imaginea companiei. În țările indemne de această boală, există pierderi de performanță din cauza reacțiilor post-vaccinare cauzate de vaccinurile vii atenuate împotriva ND.

Exemplu: 1 milion pui de carne/săptămâna de integrare cu o greutate de 2 kg

1% creştere în mortalitatea de teren= 241 000 $/an

1 zi de variație la creștere = 134 cal/kg carne= 1 469 127 $/an v dosažení cílové hmotnosti = 134 cal/kg masa = 1 469 127 USD/rok

Variație de 0,25% în cazul condamnării pe teren sau al morții la sosire = 267 000 $/an (G. Zavala)

În țările dezvoltate cu industrii avicole bine stabilite, nu numai că focarele de boli de Newcastle sunt extrem de costisitoare, dar măsurile de control, inclusiv vaccinarea, reprezintă o pierdere continuă pentru industrie. Chiar și țările indemne de NDV se confruntă, de obicei, cu costul testelor repetate pentru a menține acest statut și în scopul comerțului. În multe țări în curs de dezvoltare, NDV este endemică și, prin urmare, reprezintă un factor limitativ important în dezvoltarea producției comerciale de păsări și în stabilirea de legături comerciale. Multe țări se bazează pe găinile de la sat pentru a furniza o parte semnificativă a proteinelor alimentare sub formă de ouă și carne, în special pentru femei și copii.

 RO-INX-210500003